Soutěž o novou Česko-německou novinářskou cenu – do 31.7.

Tato cena podpoří novinářky a novináře, kteří svými příspěvky probouzejí zájem o zemi sousedů, informují bez předsudků a diferencovaně a napomáhají tak porozumění mezi Čechy a Němci. Zvláštní cenou Mileny Jesenské bude nadto odměněn příspěvek věnující se tématům, jako je občanská odvaha, multikulturní porozumění či tolerance.

 

Startuje druhý ročník Česko-německé novinářské ceny.

Příspěvky lze podávat do 31. 7. 2017.

Cenu vypisuje Česko-německý fond budoucnosti ve spolupráci se Syndikátem novinářů ČR a Německým svazem novinářů (DJV). Udělením ceny chtějí pořadatelé ocenit novinářky a novináře, kteří jdou proti trendu rychlého, povrchního zpravodajství a přispívají tak k prohloubení vzájemného porozumění.

„Zodpovědná žurnalistika, která se nespokojuje s jednoduchými odpověďmi, nýbrž jde k podstatě věci, objasňuje souvislosti, kriticky zkoumá děje kolem nás a zasazuje je do kontextu, je v době narůstající manipulace s fakty a názory nezbytná,“ uvádí Tomáš Jelínek, ředitel Česko-německého fondu budoucnosti. „Zkušenost s prvním ročníkem ukázala, že na obou stranách hranice naštěstí existuje značný počet novinářek a novinářů, kterým stojí zato zabývat se intenzivně a dlouhodobě tématy sousední země, tříbit si názor přímo na místě, hovořit s jednotlivými lidmi a zasazovat jejich příběhy do širších souvislostí,“ uvedl dále Jelínek a dodal:„A rovněž, že se toto úsilí může nakonec vyplatit.“

Cena bude udělena vždy nejlepšímu českému a nejlepšímu německému příspěvku v kategoriích text, audio a multimédia. Zvláštní cenou Mileny Jesenské bude nadto oceněn český nebo německý příspěvek zabývající se zvláště přínosným způsobem a ve vztahu k aktuálnímu dění tématy, jako je občanská odvaha a multikulturní porozumění či tolerance.

Pro druhý ročník si pořadatelé opět přejí příspěvky s širokým spektrem témat z obou zemí a obzvláště pak účast německých novinářů z tištěných médií, ale také i nadále odvahu k novým formátům. Jak ukázaly zkušenosti z prvního ročníku, byly oceněny nejenom klasické novinářské příspěvky, ale také formy literární reportáže či features.

Výše finanční odměny v každé z kategorií činí 2000 eur. Příspěvek do soutěže může přihlásit jeho autor, redakce či třetí osoby.

Vypsání soutěže a další informace jsou dostupné na internetových stánkách:

http://cesko-nemecka-novinarska-cena.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Jste opravdu člověk? Vypočtěte toto: * Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.