Autor nejlepšího vědeckého videa získá od NF Neuron 100 000 Kč

Praha – Jak předat vědecký výzkum srozumitelně a přitažlivou formou? Jak zprostředkovat dobrodružství, které věda nabízí? Nadační fond Neuron ve spolupráci s Prima ZOOM dává prostor široké veřejnosti, aby formou krátkého srozumitelného videa představila vědecký obor nebo předmět výzkumu, a pomohla tak popularizovat vědu. Důraz je kladen na nápaditost, nikoli na technické provedení – dotyčnému postačí třeba i mobilní telefon, nadhled a schopnost vysvětlit téma názorně. Autor nejlepšího vědeckého videa získá od NF Neuron 100 000 Kč.

VÍTĚZ PRVNÍHO ROČNÍKU CENY NEURON PRIMA ZOOM. Petr J. Juračka získal od Nadačního fondu Neuron odměnu 100 000 Kč za video Tajemná efipia zkoumající fascinující svět pod vodou i bez vody. V letošním ročníku bude jedním z členů poroty.

Popularizace vědy formou výukových videí je celosvětovým trendem. „Věda nemá lepšího spojence než film a video. Tam, kde už nestačí slova nebo jakákoli prezentace, audiovizuální forma zcela s přehledem vítězí svou sdělností, přesností a především schopností fascinovat a nadchnout,“ řekl Aidan Laverty, hlavní dramaturg první a dodnes celosvětově nejpopulárnější série vědeckých filmů BBC Horizon při své návštěvě největšího evropského festivalu vědeckých dokumentů Academia Film Olomouc.

Nadační fond Neuron se ve spolupráci s Prima ZOOM rozhodl motivovat širokou veřejnost, aby se vědy nebála a zkusila ji přiblížit svému okolí. A nezáleží na tom, zda se jedná o biologii, fyziku nebo třeba teorii literatury.

 

„V České republice máme mnoho skvělých vědců, jejichž výzkum je na světové špičce. Vzniká zde i spousta videí nebo dokumentárních filmů, přesto ale cítíme, že komunikovat úspěšně a přitažlivě vědu se musíme stále ještě učit,“ reaguje Monika Vondráková, ředitelka Nadačního fondu Neuron.

„Jsme velice rádi, že touto formou můžeme znovu podpořit mladé talentované Čechy, kteří milují vědu a umí ji zábavně přiblížit ostatním,“ doplňuje Tomáš Karlík, šéfredaktor webu Prima ZOOM.

Více informací o soutěži je uvedeno na webových stránkách: http://www.nfneuron.cz/cs/popularizace/cena-neuron-prima-zoom/

Soutěžní videa je možné nahrávat od 27. ledna do 28. února 2015 na adrese http://neuron.zoom.iprima.cz

 

Vědecká rada Nadačního fondu Neuron v minulém roce ocenila krátký film Tajemná efipia Petra Juračky z Katedry ekologie PřF UK, který představil fascinující svět pod vodou. „Petr Juračka použil ve svém mini filmu dechberoucí záběry doplněné o poutavý komentář, který se mu podařilo podat s nadhledem. Mám radost, že se náš nadační příspěvek dostal právě do jeho rukou,” zhodnotila vítězný snímek Monika Vondráková, ředitelka NF Neuron, a dodala, že se těší na letošní soutěžní videa.

Petr Jan Juračka, který je nejen úspěšným hydrobiologem, ale i nadaným fotografem, převzal cenu v rámci večera Neuron Science Future. Kromě ocenění získal od Nadačního fondu Neuron i finanční odměnu 100 000 Kč, která je s výhrou spojena, a stal se porotcem v letošním ročníku Ceny Neuron Prima ZOOM.

 

(Lada Brůnová)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Jste opravdu člověk? Vypočtěte toto: * Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.