Pět mladých kosmonautů zachránilo Zemi

Populárně-naučná soutěž Expedice vesmír úspěšně skončila. Při dramatické misi ke čtyřkilometrovému asteroidu se posádce podařilo odklonit toto kosmické těleso z kolizní dráhy se Zemí a tím i zachránit naši planetu před katastrofou. Kosmická loď se ze své mise vrátila v neděli 23. srpna ráno, když pětice kosmonautů Alena Kupská, Ondřej Brhlík, Vojtěch Fárek, Adam Karas a Jakub Zemek strávili letem bez mála 24 hodin.

Již třetí ročník soutěže Expedice vesmír začal na jaře tohoto roku. Do prvního kola se přihlásily stovky dětí z celé republiky ve věku 10-15 let. Do soutěže zaslaly projekty, jejichž kvalitu i nápaditost posuzovala odborná porota. Do semifinále postoupilo třicet dětí, z nichž pětici finalistů vybrala mimo jiné odborná porota, v níž zasedli astrofyzik Jiří Grygar, psychiatr Cyril Höschl, letec-kosmonaut Oldřich Pelčák, publicista Pavel Toufar a fyzikové Bedřich Rus (ELI Beamlines) a Tomáš Mocek (HiLASE).

Během týdenního pobytu na dolnobřežanských základních školách a v laserových centrech ELI Beamlines a HiLASE se finalisté naučili všemu, co každý správný kosmonaut musí umět a znát. Navíc si pod odborným vědeckým dohledem vyzkoušeli gravírování laserem, zkoumali chemické složení hornin, měřili tloušťku svého vlasu nebo si vyrobili spektroskop. Také měli možnost na vlastní oči spatřit družici Magion, která byla v devadesátých letech vypuštěna na oběžnou dráhu, a popovídat si s jedním z jejích konstruktérů ing. Jaroslavem Vojtou.

Spousta zajímavých zážitků na ně čekalo i během pobytu v raketě, kterou postavili konstruktéři v centru HiLASE. „Jsme moc rádi, že jsme mohli přiblížit naše lasery a technologie dětem této věkové kategorie. Jednoho dne se z nich mohou stát vědci či inženýři a posílit naše výzkumné týmy,“ řekl Tomáš Mocek, vedoucí centra HiLASE. Pro malé kosmonauty se stal jedním z nezapomenutelných okamžiků živý videohovor mezi Houstonem a Dolními Břežany s aktivním italským astronautem Paolo Nespolim, který v roce 2017 uskuteční svou třetí cestu do vesmíru.

Hned po přistání rakety malé kosmonauty přivítali jejich fanoušci v čele s Janem Řídkým, ředitelem Fyzikálního ústavu AV ČR, který je spoluorganizátorem celé akce: „Gratuluji celé posádce k úspěšné misi. Děkujeme, zachránili jste planetu Zemi.“

Kosmonauté dostali možnost vymyslet jméno výkonnému laserovému systému, který bude instalován na ELI Beamlines a pomocí kterého zachránili planetu Zemi. Posádka s využitím písmen svých křestních jmen (Alena, Vojta, Ondra, Jakub, Adam) vytvořila výraz AVOJA, jež nyní posoudí odborná porota. Pokud bude název schválen, ponese jej laser navždy.

 

Klikněte a podívejte se na fotografie.

 

Soutěž vznikla díky spolupráci čtyř pořadatelů: Fyzikálního ústavu AV, časopisu Vesmír, laserových center ELI Beamlines a HiLASE. Hlavním partnerem byl Metrostav, partnery Expedice byly společnosti VCES a Laser-Tech.

Marek Janáč, časopis Vesmír

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Jste opravdu člověk? Vypočtěte toto: * Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.