Tento týden: Expedice do vesmíru

V týdnu od 17. 8. se v simulovaném letu do vesmíru vydá pětičlenná posádka českých kosmonautů, která se pokusí odvrátit katastrofální srážku čtyřkilometrové planetky se Zemí, k níž má dojít za 30 let, v létě 2045. Fiktivní scénář předpokládá to, co se dříve či později přihodí. Posádka, vyškolená předními českými vědci podnikne misi, která prověří několik možných scénářů záchrany lidstva.

Cvičení se koná v rámci letošního 3. ročníku dobrodružné vědecko-populární soutěže Expedice vesmír. Ta umožňuje už od roku 2004 dětem ve věku 10 až 15 let utkat se o místo v raketě, která cestuje sluneční soustavou a navštěvuje rozličná tělesa. To vše pod dohledem předních odborníků, kteří posádku pro vědecké cíle mise předem pečlivě vyškolí.

Nakonec okusí pětice finalistů hlavní cenu – skutečný let ve stavu beztíže. Tento zážitek umožníme i několika novinářům, kteří na Expedici přijedou. Podívejte se na záběry z generálky letu, které se zúčastnil i prof. Jan Řídký z Fyzikálního ústavu Akademie věd, který je jedním z pořadatelů letošní Expedice.

Semifinále Expedice vesmír se zúčastní 30 nejlepších dětí, které už prošly dvěma koly soutěže. Jejich dvoudenní klání o místo v posádce začíná v pondělí 17. srpna v 9:30 hod. v Dolních Břežanech u Prahy (areál ELI Beamlines). Vybírá odborná porota, v níž zasednou např. astrofyzik Jiří Grygar, psychiatr prof.Cyril Höschl, letec-kosmonaut Oldřich Pelčák a další. Zvu Vás na kteroukoliv část semifinále, zejména však na slavnostní vyhlášení výsledků v úterý 18. 8. mezi 18:00 a 19:00. Následný několikadenní výcvik je vhodný zejména pro reportáže, neboť kadeti kosmického řemesla se budou učit zacházet se supermoderními přístroji. Dostanou do ruky množství skutečného kosmického materiálu v podobě vzácných meteoritů, měsíční horniny a nakonec nastoupí do rakety a vydají se do vesmíru s přístrojem, blížící se nejvýkonnějšímu vědeckému laseru světa, budovaného právě v Dolních Břežanech u Prahy. Tomuto laseru děti vymyslí oficiální jméno. Finále skončí v 23. srpna neděli odpoledne letem ve stavu beztíže.

V případě zájmu o návštěvu Břežan prosím vyplňte akreditační formulář. Rádi Vámi zajistíme vhodný volný termín.

Letošní expedici pořádají:

Časopis Vesmír

Fyzikální ústav Akademie věd

ELI Beamlines

HiLASE

Hlavním partnerem Expedice je spol. Metrostav. Expedici podpořili rovněž společnosti VCES a LaserTech.

S přátelským pozdravem,

Marek Janáč

Časopis Vesmír

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Jste opravdu člověk? Vypočtěte toto: * Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.