Akreditace na TK k Expedici VESMÍR – do 7. dubna 2015

Ochutnejte hi-tech stravu, která se po zalití studenou vodou sama uvaří. Vezmou si ji s sebou na cestu vítězové letošního 3. ročníku dobrodružné vědecko-populární soutěže Expedice vesmír, odstartované tiskovou konferencí dne 8. dubna 2015 v 10:00 hod. Konference se uskuteční v budově Akademie věd (Národní 3, Praha 1, místnost č. 108). Hlavní cenou v projektu je letenka, díky níž se finalisté Expedice vesmír dostanou do stavu beztíže.

grygarsam
Astrofyzik Jiří Grygar ve stavu beztíže. Foto: Khalil Baalbaki

Tiskové konference se zúčastní člen odborné poroty astrofyzik Jiří Grygar, který bude kosmonauty ve věku 10 až 15 let v soutěži Expedice vesmír vybírat (sám přitom v roce 2013 stejný stav beztíže na palubě letadla na vlastní kůži prožil). Představíme Vám cíl letošní Expedice – asteroid, který se má v budoucnu srazit se Zemí a vyhubit civilizaci. Na místě ukážeme i vzorek měsíční horniny a další unikátní vzorky meziplanetární hmoty se strukturami, které na Zemi nikdy nemohly vzniknout. Oznámíme návrh finalistů loňské Expedice, kteří dostali právo pojmenovat asteroid č. 153616, objevený v Astronomickém ústavu Akademie věd. V letošní Expedici vesmír budou mít české děti i dospělí neopakovatelnou příležitost pojmenovat část nejvýkonnějšího vědeckého zařízení svého druhu na světě.

 

Prvních 20 akreditovaných novinářů získá na tiskové konferenci balíček s výše zmíněnou kosmickou stravou. Z účastníků tiskové konference současně vylosujeme jednoho aktivního novináře, který obdrží exkluzivní letenku do stavu beztíže.

 

Akreditace: Radka Kozáková, kozakova@fzu.cz, do 7. dubna

 

Pořadatelé: Časopis Vesmír, Fyzikální ústav Akademie věd, ELI Beamlines a HiLASE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Jste opravdu člověk? Vypočtěte toto: * Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.