Webové a mobilní aplikace se podruhé utkají v soutěži Společně otevíráme data

Fond Otakara Motejla spouští druhý ročník soutěže, která oceňuje nejlepší aplikace postavené na otevřených datech. Autoři mohou hlásit své aplikace do 31. října 2014, vítězové získají finanční i věcné ceny. Soutěžící také mohou využít odborné konzultace mentorů předních IT společností, které jsou partnery soutěže.

Státní úřady, kraje i města postupně zpřístupňují informace ve strukturovaných a strojově čitelných formátech, které umožňují další využití. Cílem soutěže, jejíž podmínky najdete na www.otevrenadata.cz, je podpořit tento trend a ocenit kvalitní aplikace, které na otevřených datech vytváří nové služby prospěšné pro veřejnost. Mezi loňskými vítězi byl například projekt Fondy EU mapující příjemce eurodotací či portál Najdi-lékárnu, který umí najít nejbližší lékárnu a porovnat ceny léčiv.

“První ročník soutěže ukázal, že aplikace vytvořené na otevřených datech umí usnadnit život občanům či třeba zprůhlednit hospodaření institucí. I letos proto chceme inspirovat nejen vývojáře k novým projektům, ale především další veřejné úřady, aby svá data otevřely,” říká manažer Fondu Otakara Motejla Jiří Knitl.

Pro starosty, úředníky i programátory českých úřadů proto Fond Otakara Motejla nyní vydal přehlednou příručku Jak otevírat data, která představuje celý proces uvolňování dat od prvotního plánování, jaké informace zveřejnit, přes výhody i úskalí různých způsobů publikace až po údržbu dat a jejich vyhodnocení. Příručka je zdarma k dispozici online i v tištěné podobě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Jste opravdu člověk? Vypočtěte toto: * Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.