Zastavený čas Zlatého mozku Moskvy

Ručičky ikonických hodin na budově prezídia Ruské akademie věd v Moskvě se nedlouho po zahájení invaze na území Ukrajiny zastavily. Hodináři z Vyškova tak na dálku vzkázali, že nesouhlasí s ruskou vojenskou agresí.

Ve čtvrtek 24. února se v Rusku kvůli neospravedlnitelné agresi vůči sousední zemi zastavil také čas kulturní a technologický, vzkázali své vládě ruští vědci a vědečtí novináři. V Otevřeném dopise mimo jiné upozornili na obrovské lidské ztráty a odpovědnost Ruska za rozpoutání nesmyslné války v Evropě, kvůli které se země dostala do izolace.

Bez mezinárodní spolupráce není vědecká práce možná, nadnárodní jsou dnes i veškeré technologické platformy. A tak se stalo, že přesný chod věžních hodin na budově Ruské akademie věd, jíž se přezdívá Zlatý mozek Moskvy, zajišťuje malá firma z Vyškova. Tyto designově i konstrukčně originální hodiny jsou řízeny přes virtuální privátní síť firmy Elkon. Nápad, uzavřít Rusům přístup do své sítě, dostali zaměstnanci záhy poté, kdy se dozvěděli o napadení Ukrajiny. „Řekli jsme si, že máme možnost vyslat tento symbolický signál zastaveného času. Hodiny by měly ukazovat deset minut před čtvrtou hodinou – tedy dobu, kdy prezident Putin vyhlásil vojenskou operaci nad Ukrajinou.“ Snad si hodně lidí všimne, že se čas na ikonických hodinách na Leninském prospektu zastavil. A někteří si třeba dají do souvislostí, proč tomu tak je, věří ředitel firmy Pavel Novák. „Zatím není pravděpodobné, že by byl někdo schopen ty hodiny zprovoznit.“

Ruští vědci a vědečtí novináři vyzvali představitele své země k okamžitému zastavení vojenských operací a respektování suverenity Ukrajiny. Jistě si přitom byli vědomi případných osobních následků ze strany režimu, avšak následky války jsou a budou daleko horší.

Je třeba vyslyšet hlas rozumu a s ním ruku v ruce kráčející humanity. Válka je popřením principů, na nichž stojí komunita vědců… Pomozte válku zastavit,“ obrátil se na Ruskou akademii věd také předseda Učené společnosti ČR Pavel Jungwirth.

Sídlo ruských akademiků postrádající časomíru je symbolickým gestem. Rusům neublíží a Ukrajincům nepomůže, ale má svůj význam, uvedl ředitel Elkonu a doplnil: „Ctíme sice obchodní dohody a vážíme si partnerství, ale lidské životy a svoboda mají před jakýmkoliv byznysem přednost.“

Kéž by měl apel vědců dostatečnou váhu k tomu, aby na Zlatém mozku Moskvy i v celé zemi nastal čas chod času zase obnovit.

HaM

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Jste opravdu člověk? Vypočtěte toto: * Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.