Klub vědeckých novinářů drží minutu ticha za oběti pandemie

Klub vědeckých novinářů se připojuje k Syndikátu novinářů ČR v dnešní minutě ticha za všechny oběti současné pandemie – pondělí 22. 3. 2021 v poledne 12:00-12:01 hodin. 

Přesně před rokem, v pondělí 22. března 2020 byla v České republice zaznamenána první oběť koronaviru SARS-cov-2. Od té doby do dnešního dne zemřelo jen v naší zemi v přímé souvislosti s virovou pandemií covid-19 téměř 25 tisíc lidí, téměř milion a půl se nakazilo. Statistika pochopitelně nezahrnuje další přímé i nepřímé oběti, přičemž nás ještě bohužel čeká další nárůst tohoto neblahého počtu.

SN ČR sdílí myšlenku iniciátorů výzvy www.minutaticha.cz:

Jako občané, publicisté a aktivisté vyzýváme českou společnost, aby si památku obětí pandemie připomenula. Jsme přesvědčeni, že společné sdílení smutku a vzpomínek na oběti umožní naší společnosti lépe a důstojněji vykročit do budoucnosti, která nás po skončení pandemie čeká. Bude v ní mnoho nových výzev, jež se budeme muset naučit zvládat. Ale památka obětí by vyhasnout neměla.

Vyzýváme ke společné minutě ticha v pravé poledne v pondělí 22.března. Přispěje-li k této vzpomínce vyzvánění kostelních zvonů, připomínka památky obětí v médiích či důstojné a všech politických motivů prosté vzdání úcty obětem z úst veřejně působících osobností, budeme si jako společnost moci říct, že jsme nenechali zvítězit lhostejnost a nezájem o osudy druhých.

Budeme vděčni za šíření této výzvy všemi, kteří budou respektovat, že chvíle smutku neslouží hledání viníků či zdůrazňování jakýchkoliv dílčích zájmů. Smutek a smrt v době pandemie už z naší společné paměti nevymažeme. Minuta ticha za oběti pandemie má být aktem solidarity a úcty k obětem a jejich pozůstalým, ale i vděkem za život, jehož cenu si v této době uvědomujeme víc než kdy dřív. Minutu ticha jako velké společné gesto jsme jim všem dlužni.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Jste opravdu člověk? Vypočtěte toto: * Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.