MARCEL KUNTZ: K poplašnému článku v impaktovaném časopise Food and Chemical Toxicology

Na Klub vědeckých novinářů se obrátil Marcel Kuntz s informací o své publikaci, která reaguje na alarmující článek v odborném časopise Food and Chemical Toxicology z roku 2012. V něm Gilles-Éric Séralini se svými kolegy ilustruje důsledky konzumace geneticky upravené kukuřice vznikem tumorů v tělech krys. Článek nastartoval jednak mediální bouři, jednak politickou reakci a zároveň otřásl vědeckým světem.

Po studiích financovaných z francouzských a evropských veřejných zdrojů byl sice článek zdiskreditován, a následně z tohoto vědeckého časopisu stažen, nicméně případ načrtl palčivý otazník nad metodami publikace podobných studií v médiích (novinářům bylo před publikací údajě znemožněno vyžádat si kritické posouzení textu). O konfliktu, který se může propuknout mezi vědeckým výzkumem a médii, na pozadí politického i sociálního pnutí, se dočtete více v knize, která je k volnému stažení na tomto odkazu (v angličtině):

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Jste opravdu člověk? Vypočtěte toto: * Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.