TK 7.10.2015: Nejvýkonnější laser světa ochrání před střetem s planetou

Vážení kolegové, máte poslední letošní příležitost zažít reálný stav beztíže, identický s tím, jaký zažívají kosmonauté letící do vesmíru. Letenku na palubu můžete získat i Vy, účastí na tiskové konferenci, která se koná ve středu 7. října v 9:00 v budově Akademie věd, Národní třída 3, místnost č. 108.

Mimo jiné na ní bude představen nejvýkonnější laser světa, který – kdyby nepřetržitě svítil do vodní nádrže Lipno – do minuty by odpařil veškerou její vodu. Právě na této tiskové konferenci bude oznámeno, jak může kdokoliv z Česka vymyslet oficiální jméno laserovým systémům moderních laserových center ELI Beamlines a HiLASE, a zapsat se tak do historie.

Po skončení tiskové konference Vám pořadatelé z Fyzikálního ústavu Akademie věd, časopisu Vesmír a obou zmíněných laserových center, nabízejí účast na experimentu, při němž zacílí paprsek vysoce výkonného laseru na vzácný železný meteorit, aby demonstrovali, co by takový výstřel udělal na povrchu planetky, kterou by chtěli laserem odklonit z kolizní dráhy se Zemí. Tento scénář měla simulovat výprava kosmonautů Expedice vesmír 2015, kteří budou na konferenci přítomni spolu s odborníkem, který sdělí, jaké jsou možnosti reálné záchrany lidstva před střetem s planetkou.

 

Na tiskovou konferenci se prosím akreditujte prostřednictvím formuláře na stránce http://goo.gl/forms/M6EhTQEQlY nebo mailem či telefonicky u Radky Kozákové (kozakova@fzu.cz, 601 560 164) či Zdislavy Lojdové (Zdislava.Lojdova@eli-beams.eu, 777 910 547).

 

(autor: Marek Janáč, Časopis Vesmír, 602 662 269)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Jste opravdu člověk? Vypočtěte toto: * Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.