Jak popularizovat vědu?

Dnes jsme se zúčastnili přednášky v Americkém centru na téma Jak popularizovat vědu Dr. Marie Zemankové z National Science Foundation (NSF) ve Spojených státech.

Maria Zemankova při přednášce v Americkém centru 8.10.2014. Foto: Pavel Farkas
Maria Zemankova při přednášce v Americkém centru 8.10.2014. Foto: Pavel Farkas

Maria Zemankova osm přítomných žen a tři muže krátce seznámila se svým životopisem, který započal v Uherském Brodě, stejně, jako život Jana Amose Komenského, kterého hojně připomínala především návštěvníkům neznalých českých reálií.

Po zevrubném představení agentury NSF se dále zamýšlela nad vhodnými způsoby propagace vědy především mezi žáky základních a středních škol. Zmínila Junáka, který by mohl mít potřebný dosah, nemá však vědecké zaměření. Na závěr poskytla výčet akcí, kterých se během své návštěvy České republiky zúčastnila v Praze, Brně a Ostravě. Jedním z návštěvníků přednášky byl v den svých narozenin doc. Jan Hladký z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

 

Vládní agentura NSF založená v roce 1950 je zodpovědná za podporu základního výzkumu ve Spojených státech. Její rozpočet je cca 7 miliard amerických dolarů a zaměstnává 1700 lidí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Jste opravdu člověk? Vypočtěte toto: * Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.