Klub vědeckých novinářů blahopřeje doc. Hladkému

Náš klub srdečně blahopřeje doc. RNDr. Ing. Jan Hladkému, DrSc. z Fyzikálního ústavu AV ČR, v. v. i. k jeho dnešním 80. narozeninám. V květnu 2013 byl pan docent jedním z českých vědců kteří velmi vřele přivítali naši skupinu při expedici do CERNu. Docent Hladký je velmi aktivní ve vědecké činnosti: o skutečnosti, že jedním z jeho předních zájmů je popularizace vědy svědčí fakt, že dnes, v den svých narozenin, zašel na přednášku Jak popularizovat vědu.

Hladky
Doc. Hladký je v den svých 80. narozenin pln síly. Foto: Pavel Farkas

 

Při této příležitosti přinášíme jeho životopis, který v roce 2012 napsal pro konferenci 100 let od objevu kosmického záření.

Narodil jsem se v r. 1934 v Praze. Studoval jsem na Reálném gymnasiu v Kolíně v r. 1945-1952.  Poté jsem byl přijat na Fakultu mechanizace VŠZ v Praze, kterou jsem ukončil  v r. 1957.  Zároveň jsem od r. 1954 studoval mimořádně Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze, kde jsem získal diplom v r. 1962.

V  r. 1957 jsem nastoupil do Fyzikálního ústavu ČSAV v Praze do skupiny Kosmického záření k RNDr. P. Chaloupkovi do laboratoře v Praze na Karlově a na Lomnickém štítě.

Ve FzU pracuji dodnes v sekci Elementárních částic. Tzv. dlouhodobé pracovní stáže jsem absolvoval v SÚJV Dubna /1963-64 a 1966-70/, kde jsem  získal věd.  titul CSc. v Laboratoři vysokých energií v r. 1969. V r. 1970 jsem na MFF UK v Praze obhájil RNDr. V r. 1976 jsem podal práci na získání DrSc, která směla být obhájena až v r. 1991 na MFF UK v Praze. Od r. 1990 přednáším povinné i výběrové přednášky pro studenty vyšších ročníků a doktorandy na MFF UK a FJFI ČVUT v Praze. V r. 1995 jsem se na MFF UK v Praze habilitoval na docenta.

Od r. 1987 jsem se zařadil do experimentu H1 v DESY Hamburg. V r. 2010 jsem byl přijat do experimentu ALICE na LHC v CERN, Ženeva.

Experiment ALICE - CERN. Foto: Pavel Farkas
Experiment ALICE – CERN. Foto: Pavel Farkas

 

V 1990-1992 jsem byl členem Komory volených zástupců ČSAV a místopředsedou Komise pro stanovy ČSAV. V r. 2006 jsem byl jmenován členem Komise pro udělování vědecké hodnosti  DSc.  při AV ČR.

Již během středoškolského studia jsem se věnoval rovněž výtvarné činnosti. Měl jsem řadu výstav grafických, malířských a sochařských prací zejména s použitím skla v Československu a zahraničí. V r. 1987 jsem byl přijat do Svazu čs. výtvarných umělců v oboru skla.Výtvarnou činnost používám rovněž k popularizaci vědeckých poznatků z fyziky mikro a makrosvěta i během různých přednášek a seminářů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Jste opravdu člověk? Vypočtěte toto: * Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.